Barber Hulp Voor Lesbos - Het Fotoverslag

BARBERS FOR BARBERS

Eerder hebben we gedeeld dat het BarberSociety team met een mooi project bezig is geweest: de realisatie van een vaste barbershop voor de bewoners van vluchtelingencampus Kara Tepe op het Griekse eiland Lesbos, inclusief de nodige educatie. En dat alles op verzoek van de hulporganisatie Because We Carry die onder de naam ‘Brothers & Beards’ al gestart was met het aanbieden van knipbeurten. Een plek waar mannen en jongens hun ellende voor een moment opzij kunnen zetten en zich weer even ‘mens’ kunnen voelen. Samen met diverse partijen, sponsorhulp en donaties, is in 3 dagen tijd met 18 man een volledig uitgeruste en geschilderde barbershop gerealiseerd in een omgebouwde zeecontainer, gesponsord door 1922 by J.M. Keune.

Bovendien hebben educators Ronald De Bont (Groningen) en Nero de Boer (Ermelo) een 3­daagse training gegeven om de mannen ter plekke op te leiden om zelf als barber aan de slag te kunnen én deze kennis ook weer te delen met anderen in de campus zodat dit initiatief uiteindelijk zelfstandig kan draaien. Onze dank, en die van de barbers op Kara Tepe, is groot. Wat verricht Because We Carry daar toch goed werk, respect voor deze hulporganisatie. De barbers op Kara Tepe zijn zo ongelofelijk blij, met dit licht­ puntje in hun vaak uitzichtloze situatie. We krijgen nog regelmatig foto’s en filmpjes van hen opgestuurd en zien dat de barbershop vol in bedrijf is. Dat geeft uiteraard veel voldoe­ ning. Wij kijken met gemengde gevoelens terug op dit mooie project. Natuurlijk zijn wij er trots op wat we in 3 dagen hebben verricht, maar het was eigenlijk te kort en we hadden nog zoveel meer willen doen. Daarnaast voelt het raar om weer comfortabel verder te leven, terwijl we weten dat de mensen die we daar hebben leren kennen in onzekerheid zitten en geen kant op kunnen. Maar het is mooi wat we achter hebben gelaten; een fundament waar de getrainde kappers en barbers verder mee kunnen. Dat verdienen ze gewoon!

Voor meer foto's, check het foto­album: https://www.facebook.com/pg/barbersocietymagazine/photos/?tab=album&album_id=2306942279347409

Barbershop voor Lesbos

PLLRAAK_BARBER_37.jpg

BARBERSHOP VOOR LESBOS

Als barbier weet je als geen ander hoe belangrijk het moment in de stoel is voor je klanten. Een moment van rust en ontspanning, mannen onder elkaar, een praatje maken of een goed gesprek en uiteindelijk je klant zien vertrekken met een goed gevoel en een mooi kapsel.

Een knipbeurt behoort niet tot de eerste levensbehoefte van een vluchteling, vooral niet als je maanden en soms jaren in een kamp woont en alles achter hebt moeten laten. De vluchtelingen in Lesbos leven in barre omstandigheden, zo is er bijvoorbeeld kamp Moira die is ingericht op 2.500 mensen maar waar 9.000 volwassenen en kinderen verblijven die geen kant op kunnen en (haast) niks hebben. Het aantal vluchtelingen blijft dagelijks groeien.

Kun je je voorstellen hoe het is om zo te ‘leven’? Wij hebben geen idee maar hebben er wel een beeld bij. De hulporganisatie Because We Carry is onder de naam 'Brothers & Beards' gestart met het aanbieden van knipbeurten in campus Kara Tepe en heeft ons laten weten dat er behoefte is aan een vaste barbershop en opleiding. Daarom gaan wij, Barbersociety, samen met creatief bureau Maak en WieWatHaar van 14 t/m 18 november 2018 naar Lesbos toe om zoveel mogelijk tot stand te brengen. Een plek waar mannen en jongens even hun ellende opzij kunnen schuiven en zich ‘mens’ kunnen voelen. Een lichtpuntje in hun uitzichtloze situatie.

Wij willen jullie om hulp vragen om dit alles te kunnen realiseren.
Meer steun van jullie = meer mogelijkheden! Er is veel nodig (check HIER het complete verhaal + specifieke informatie)!

Wij en de mensen in Lesbos zijn jullie zeer dankbaar! Elke donatie, gift - maakt niet uit hoe groot of klein - is meer dan welkom!
Des te meer we kunnen regelen en meebrengen op 14 november, des te beter. We hebben geen tijd te verliezen!

Tikkie.PNG

We hopen op jouw bijdrage👇🏻

// Credit card: Klik op de knop hieronder (of HIER) om een donatie te maken met je credit card.


// iDeal: Scan de tikkie QR code, hiernaast, geldig t/m 21 november (helaas niet bruikbaar voor BUNQ of ING). Na die tijd kun je ons een WhatsAppje sturen via +31 624204231 en geef aan hoeveel € je wilt doneren, wij sturen je een Tikkie.


// Doneren kan ook via:
BarberSociety B.V.
NL70 RABO 0316 9804 39, o.v.v. “Lesbos”
BIC: RABO NL 2U

Samen staan we sterk 💈💪🏻


Lees ook het artikel in het Parool hier.

SPONSOREN

En dan zijn er de sponsoren, want zonder hen was dit allemaal niet mogelijk geweest! Deze lijst wordt aangevuld, maar dat zijn tot nu toe:Het Lesbos barber team

Vlnr: Ronald de Bont, Marc van de Hare, Nero de Boer

Vlnr: Ronald de Bont, Marc van de Hare, Nero de Boer

RONALD DE BONT

De Zwarte Raaf, De Barbershop, Rose-Mary Groningen, Global Ambassador 1922 by JM Keune

‘‘Mijn passie voor het kappersvak is na 33 jaar niet verminderd. Ik blijf mezelf ontwikkelen en deel graag mijn kennis met anderen omdat ik het iedereen gun om zijn dromen te verwezenlijken en een toekomstperspectief te hebben ‘‘

MARC VAN DE HARE

Van de Hare Amsterdam Barbers, oprichter BarberSociety

‘‘Geïnspireerd door mijn opa en vader, heb ik mijn hart verloren aan het herenvak. Niet alleen kan ik mijn creativiteit in het herenvak kwijt, maar knippen is ook een sociaal vak. Mannen onder elkaar, een praatje maken of een goed gesprek en uiteindelijk je klant zien vertrekken met een goed gevoel en een mooi kapsel. Ik ben er trots op aan dit gevoel te kunnen bijdragen. Voor mij is vakmanschap net zo belangrijk als oog hebben voor de behoeften van je klant en contact maken. Dat hoop ik elke barber mee te geven.‘‘
(Lees hier een interview met Marc over Lesbos)

NERO DE BOER

Nero Barbershop Ermelo, Harderwijk

‘‘Being a barber is about taking care of people. ‘‘

Marc Van De Hare over project ‘barbershop in Lesbos’


Marc van de Hare

Marc van de Hare


Team BarberSociety is 14 t/m 18 november in Lesbos om de hulporganisatie Because We Carry te helpen met het opzetten van een barbershop in campus Kara Tepe op Lesbos. Onderstaand een interview met Marc van de Hare, de oprichter van BarberSociety.

Waarom heb je besloten hiervoor te gaan?

Barbering is verbroedering en je helpt waar je kunt. Toen ik via een vriendin hoorde dat Because We Carry behoefte heeft aan een vaste barbershop op campus Kara Tepe, hoefde ik er geen seconde over na te denken om bij te dragen aan een lichtpuntje in de uitzichtloze situatie bij de mensen in het vluchtelingenkamp. Een plek waar mannen en jongens hun ellende voor een moment opzij kunnen zetten en zich weer even ‘mens’ kunnen voelen. Waar ze even kunnen relaxen tijdens een scheer- of knipbeurt. Wij als barbiers weten maar al te goed wat een goede knipbeurt voor iemands zelfvertrouwen kan betekenen en hoe belangrijk het is om contact te hebben met anderen. Als BarberSociety hebben wij een groot bereik onder barbers en een groot netwerk waardoor wij slagvaardig kunnen handelen. Voor mij dus heel logisch om onze schouders hieronder te zetten en voor de mensen daar iets te kunnen betekenen.

Hoe denk jij dat je deze mensen kunt helpen?

Ons doel is het creëeren van een volledig uitgeruste vaste barbershop in campUS Kara Tepe. Daarnaast willen we het huidige barberteam opleiden om les te kunnen geven aan mede-bewoners om zo de continuïteit in het kamp te waarborgen. Ook hopen wij barbers uit Lesbos hierbij te kunnen betrekken en ze bijvoorbeeld als dagmanager van de barbershop in te kunnen zetten. Daarvoor boor ik mijn netwerk aan om sponsoren te vinden en hebben wij een donatiepagina gecreëerd. Daarnaast heb ik twee trainers, Ronald de Bont en Nero de Boer, benaderd om het educatie gedeelte op zich te nemen en een fotograaf, Michael Joseph. Ook zij zeiden zonder aarzelen ‘ja’! Ter plekke zal ik alles begeleiden. En natuurlijk hopen wij ook wat vreugde te kunnen brengen.

Wat zijn je verwachtingen bij de reis naar Lesbos?

Ik hoop natuurlijk ons doel te behalen! Ik ga er met gemengde gevoelens naartoe omdat ik weet dat de situatie daar geen pretje is. Maar ik kijk er natuurlijk naar uit om iets te kunnen betekenen voor zowel de bewoners van campus Kara Tepe als ook de lokale bevolking.

Hoe zie jij de toekomst van dit project?

Wij hopen dat de barbershop zelfstandig kan draaien met de te ontwikkelen trainingsmaterialen en educatie. Als dit lukt, hopen wij, net als de wens van Because We Carry, dat dit project ook in andere vluchtelingenkampen uitgerold kan worden.


Wil jij ons graag helpen de barbershop op te zetten in Lesbos? Je kunt via de knop doneren! Wij & de mensen op Lesbos zijn je zeer dankbaar!

PS. heb je geen creditcard? Check hieronder hoe je ook kunt bijdragen. (Doneren in de vorm van spullen? Druk op de ‘doneren’-knop en zie welke spullen nodig zijn)

  • iDeal: Stuur ons een appje via +31 624204231 en geef aan hoeveel € je wilt doneren, wij sturen je een Tikkie.

  • Doneren kan ook via:
    BarberSociety B.V.
    NL70 RABO 0316 9804 39, o.v.v. “Lesbos”
    BIC: RABO NL 2U