Marc Van De Hare over project ‘barbershop in Lesbos’


Marc van de Hare

Marc van de Hare


Team BarberSociety is 14 t/m 18 november in Lesbos om de hulporganisatie Because We Carry te helpen met het opzetten van een barbershop in campus Kara Tepe op Lesbos. Onderstaand een interview met Marc van de Hare, de oprichter van BarberSociety.

Waarom heb je besloten hiervoor te gaan?

Barbering is verbroedering en je helpt waar je kunt. Toen ik via een vriendin hoorde dat Because We Carry behoefte heeft aan een vaste barbershop op campus Kara Tepe, hoefde ik er geen seconde over na te denken om bij te dragen aan een lichtpuntje in de uitzichtloze situatie bij de mensen in het vluchtelingenkamp. Een plek waar mannen en jongens hun ellende voor een moment opzij kunnen zetten en zich weer even ‘mens’ kunnen voelen. Waar ze even kunnen relaxen tijdens een scheer- of knipbeurt. Wij als barbiers weten maar al te goed wat een goede knipbeurt voor iemands zelfvertrouwen kan betekenen en hoe belangrijk het is om contact te hebben met anderen. Als BarberSociety hebben wij een groot bereik onder barbers en een groot netwerk waardoor wij slagvaardig kunnen handelen. Voor mij dus heel logisch om onze schouders hieronder te zetten en voor de mensen daar iets te kunnen betekenen.

Hoe denk jij dat je deze mensen kunt helpen?

Ons doel is het creëeren van een volledig uitgeruste vaste barbershop in campUS Kara Tepe. Daarnaast willen we het huidige barberteam opleiden om les te kunnen geven aan mede-bewoners om zo de continuïteit in het kamp te waarborgen. Ook hopen wij barbers uit Lesbos hierbij te kunnen betrekken en ze bijvoorbeeld als dagmanager van de barbershop in te kunnen zetten. Daarvoor boor ik mijn netwerk aan om sponsoren te vinden en hebben wij een donatiepagina gecreëerd. Daarnaast heb ik twee trainers, Ronald de Bont en Nero de Boer, benaderd om het educatie gedeelte op zich te nemen en een fotograaf, Michael Joseph. Ook zij zeiden zonder aarzelen ‘ja’! Ter plekke zal ik alles begeleiden. En natuurlijk hopen wij ook wat vreugde te kunnen brengen.

Wat zijn je verwachtingen bij de reis naar Lesbos?

Ik hoop natuurlijk ons doel te behalen! Ik ga er met gemengde gevoelens naartoe omdat ik weet dat de situatie daar geen pretje is. Maar ik kijk er natuurlijk naar uit om iets te kunnen betekenen voor zowel de bewoners van campus Kara Tepe als ook de lokale bevolking.

Hoe zie jij de toekomst van dit project?

Wij hopen dat de barbershop zelfstandig kan draaien met de te ontwikkelen trainingsmaterialen en educatie. Als dit lukt, hopen wij, net als de wens van Because We Carry, dat dit project ook in andere vluchtelingenkampen uitgerold kan worden.


Wil jij ons graag helpen de barbershop op te zetten in Lesbos? Je kunt via de knop doneren! Wij & de mensen op Lesbos zijn je zeer dankbaar!

PS. heb je geen creditcard? Check hieronder hoe je ook kunt bijdragen. (Doneren in de vorm van spullen? Druk op de ‘doneren’-knop en zie welke spullen nodig zijn)

  • iDeal: Stuur ons een appje via +31 624204231 en geef aan hoeveel € je wilt doneren, wij sturen je een Tikkie.

  • Doneren kan ook via:
    BarberSociety B.V.
    NL70 RABO 0316 9804 39, o.v.v. “Lesbos”
    BIC: RABO NL 2U