Ontmoet de Gen AI-kunstenaar van de wintereditie van BarberSociety Magazine (Dutch)

Q&A met Olivier Teepe

AI-expert Oliver Teepe is een visionaire Nederlandse kunstenaar die altijd bezig is om in zijn fotografie en kunstwerken grenzen te verleggen. Na het behalen van zijn Master of fine Arts en het oprichten van zijn eigen creatieve internationale bureau, raakte Olivier volledig gefascineerd door het potentieel van AI en begon hij te experimenteren met verschillende AI-tools en algoritmes om de kracht ervan in de kunst te omarmen. Hij staat nu bekend om zijn unieke mix van menselijke intuïtie, fotografie en AI, waarmee hij verbluffende kunst creëert. Omdat hij ook als artist betrokken is geweest bij de verdere ontwikkeling van het bekende AI-programma DALL-E en met zijn AI-kunst bekendheid heeft gekregen, wordt hij nationaal en internationaal uitgenodigd als keynote spreker.

Wij zijn zeer vereerd dat hij zijn medewerking heeft verleend aan deze bijzondere editie van BarberSociety Magazine, het eerste AI-powered vakblad van Nederland. Meerdere met Signature.ai ontwikkelde afbeeldingen zijn van zijn hand waaronder de cover. Wij gingen met hem in gesprek over dit intrigerende en controversiële onderwerp en hoe AI zijn kunst verrijkt.

Wat is AI?

“Een AI-afbeelding is een afbeelding die is gemaakt met behulp van computergestuurde intelligentie. De software maakt gebruik van algoritmes om afbeeldingen te maken die sterk lijken op echte foto's, maar toch volledig door de computer zijn gegenereerd. De AI leert van verschillende echte afbeeldingen om de realiteit zo nauwkeurig mogelijk weer te geven. Het is in de basis een voorspelmodel.”

Wanneer ben je in aanraking gekomen met AI?

“Al in 1991 waren we op de Kunstacademie in Utrecht met een heel klein researchteam bezig met AI. Het ging destijds om hele simpele voorspelmodellen op een IBM computer waarmee je kon converseren. De jaren daarna experimenteerde ik wat af; videoclips maken, dingen onderzoeken, beta bewerkingsprogramma’s uittesten etc. Mijn interesse voor vernieuwende technologieën is toen gewekt en was altijd aanwezig.

Zo'n twee jaar geleden nodigde OpenAI me uit voor het Artist Program om DALL-E (red.: een AI die van tekst naar beeld kan genereren) uitgebreid te beta testen en vooroordelen op het gebied van diversiteit en inclusiviteit te bekijken en verbeteren. Aanpassingen moesten vóór de publieke lancering gemaakt worden. Sinds vorig jaar is de AI-ontwikkeling in een mega stroomversnelling geraakt, gebruiken miljoenen mensen ChatGPT en ondertussen werken we al met het DALL-E 3 programma. Saillant detail: DALL-E 2 was getraind op een dataset van 12 biljoen (!) beelden.”

“AI zal mij nooit vervangen, maar juist waardevoller en unieker maken”

Angst voor deze nieuwe technologische ontwikkeling?

“We wisten dat AI kunst zou veranderen, maar tegen welke prijs? Er zijn ethische kwesties, zoals vooroordelen en auteursrechten. Sommigen in de cultuursector zien het niet als kunst, maar als een truc. In de tijd van de schilderkunst werd dit ook gezegd over fotografie. Of denk aan Photoshop. Fotografen ontdekten al snel dat het een nuttige tool is. Angst voor nieuwe technologie is er altijd. Mijn mening? Omarm wat nieuw en bedreigend lijkt. AI zal mij nooit vervangen, maar juist waardevoller en unieker maken. Met AI ontdek je nieuwe inzichten die je wellicht over het hoofd had gezien. Het versnelt je creatieve proces en biedt inspiratie. Maar, jouw menselijke expertise en besluitvorming blijven cruciaal. Kortom, ik zie AI als een fantastische creatieve partner in de vorm van een tool.”

Hoe ben je AI gaan gebruiken in je werk?

“Doordat mijn brein was geprikkeld dat ik beeld kon creëren met een voorspelmodel, dacht ik: ‘Wat nou als ik een AI kan trainen met mijn eigen fotografie?’ Iedere keer wilde ik iets wat er nog niet was en de weken en maanden erna werd dat dan ontwikkeld. Alle kennis en ervaring die ik had opgedaan wilde ik integreren in één manier van creëren waarbij ik de volledige controle wilde houden over echt iedere pixel, kleur, licht en materiaal.

Kickstart.aI vroeg me om vier unieke beelden te creëren in tastbare vorm van genummerde gesigneerde fine art prints (‘The Dimensions of Belonging’). Daarnaast maak ik in opdracht van een curator limited edition fine art prints en AI-kunstwerken. Ik krijg ook regelmatig uitnodigingen om als Gen AI-expert te spreken op internationale, maar ook nationale bijeenkomsten. Het is eigenlijk net als in het kappersvak, hoe meer je iets met passie doet, hoe beter je erin wordt.”

Bij AI moet je ‘prompten’, wat houdt dat precies in?

“Bij het creëren van beelden met Gen AI moet je precies weten welke woorden je gebruikt voor de opdrachten. Dit noemen we 'Prompt Query Language', een nieuwe taal om AI nauwkeurige vragen te stellen en verschillende prompts te combineren voor het gewenste resultaat. Het goed formuleren van prompts in de juiste volgorde is een kunst op zich. Zonder ervaring is het echt lastig om het gewenste resultaat te bereiken.”

Wat zijn de voordelen van co-creatie met AI?

“We zijn nu op een kantelpunt beland dat je aan de ene kant enorme kosten kunt besparen met AI en aan de andere kant vaak ook nog een beter creatief resultaat kunt bereiken. Hierdoor hou je dus meer budget over voor research, concept, Big idea en proces. We kunnen het privé model trainen op werkelijk elk niche gebied voor een merk en daarmee kunnen we dan oneindig beelden maken voor bijv. communicatie doeleinden.

Stel je voor: je traint een lege AI met 10.000 kapperscollecties. Je creëert zo een uniek AI-model dat beelden van kapsels genereert op basis van recente datasets, dit in tegenstelling tot de meeste open AI-systemen die met snel verouderende datasets werken. Je zou een AI ook kunnen trainen met een dataset puur gericht op haar. Denk aan textuur, model, knipstijlen. Zo wordt het de beste tool in zijn soort. Het enkel op jouw eigen data trainen wordt ook wel ‘Private AI’ genoemd. Het is authentieker, genuanceerder en efficiënter dan publieke AI. Deze technologie is maatwerk, elke toepassing is uniek. Daar heb je dus wel hoge technische expertise en strategische contentmarketing-inzichten voor nodig.”

Welke gevaren kleven er aan AI?

“Gevaren zijn bijvoorbeeld identiteitsfraude. Denk ook aan het klonen van een heel instagram account van bijvoorbeeld een bekende barber met stem, video’s en foto’s wat dus totaal fake is maar waarmee iemand met slechte bedoelingen dingen voor elkaar kan krijgen. Zelfs een hele barbershop kan in AI digitaal gemaakt worden. Check de barbershops maar in deze editie bij ‘Barbers & the City Tokyo’. Daarnaast kunnen haarcollecties in AI gemaakt en ingestuurd worden voor wedstrijden. Het wordt steeds lastiger om te onderscheiden wat echt en nep is.”

En dan heb je nog het copyrights verhaal. AI's kunnen getraind worden op allerlei soorten beelden zoals kunstwerken. Dit zijn beelden die beschermd kunnen zijn en waarvoor geen toestemming door de maker is gegeven voor gebruik. De kans dat AI iets identiek maakt, is klein. Maar het risico bestaat dat het iets creëert dat lijkt op de stijl van een kunstenaar. Dit heeft al geleid tot rechtszaken in de UK en USA. Landen onderzoeken nu hoe ze hiermee om moeten gaan.”

Inmiddels werk je samen met een eigen AI-programma, Signature.ai. Kun je daar iets over vertellen?

“Ik wil uniek werk maken samen met AI, maar liever zonder verbinding met het internet, zoals bijvoorbeeld open AI dat doet. In een nauwe samenwerking met een team van AI-specialisten is het Signature.ai model ontwikkeld. Hiermee kun je je eigen AI laten trainen per merk, in een veilige omgeving waarbij de rechten van alle creaties bij jou als merk liggen. Onderdeel van onze aanpak is 'Human in the Loop', wat betekent dat er altijd menselijke input nodig is; altijd een creative director en iemand uit het legal team die live meedenkt en beschermt wat je creëert.

Als creative consultant ondersteun ik nu internationale luxemerken met AI-oplossingen. Ik help hen met alles, van advies en concept tot productie. Denk aan advertentiecampagnes, winkelmaterialen en online uitingen. Dit verhoogt de kwaliteit van hun werk en bespaart enorme kosten.”

Veel mensen voelen zich bedreigd door AI en wat het betekent voor hun beroep. Wat is jouw visie daarop?

“Als je het afgelopen jaar niet begonnen bent met het onderzoeken en omarmen van AI, loop je het risico achter te blijven of zelfs vervangen te worden. Denk aan de creatieve sector, zoals fotografie, stemacteurs, journalistiek en design, maar ook aan de medische wereld. AI kan bijvoorbeeld ziektebeelden, zoals van kanker of Alzheimer, veel nauwkeuriger herkennen.

Of kappers vervangen kunnen worden? Dat zie ik niet gebeuren. Veel mensen zien hun kapper als een vertrouwd persoon waarmee je een praatje maakt, een lach en een traan deelt. Net zoals eigenlijk de kroegbaas. Emotie, empathie en pure creativiteit zijn menselijke eigenschappen die niet door AI vervangen kunnen worden.”

Hoe denk je dat AI in een barbershop toegepast kan worden?

“Het kan je helpen met inzichten, klantcontact, nieuwsbrieven en social media. Het kan je afspraken automatiseren en reminders sturen met nog meer know how en intelligentie dan de huidige systemen. Het kan zelfs verder gaan met persoonlijk skincare-advies en gezichtsanalyses.

Ik denk bijvoorbeeld ook aan een baardtrimmer die de haarlengte, het type haar en het kapsel van je klant herkent en daarop automatisch afstelt. Of een spiegel die verschillende kapsels toont die bij de klant passen. AI kan zelfs voorspellen wat je klanten nodig hebben; wat missen ze, wat willen ze, aan welk product heeft een klant behoefte? Dus duik in de wereld van AI, het kan je alleen maar inzichten opleveren.”

“Ik moedig je aan om AI proberen te begrijpen”

What’s next?

“Er is geen weg terug. AI ontwikkelt zich razendsnel, ook in video, muziek, stem en geïntegreerde oplossingen. Tegen de tijd dat je dit leest, en de inkt droog is, zijn er alweer nieuwe ontwikkelingen. AI zorgt voor een gigantische technologische sprong vooruit en is een geweldig hulpmiddel voor allerlei taken. Ik moedig je aan om AI proberen te begrijpen en ermee te werken op een manier die positief is voor de toekomst, de mensheid en de planeet.”

Check de geweldige beelden die Olivier met hulp van AI heeft gecreëerd in de wintereditie van BarberSociety Magazine via www.barbersociety.com/magazine.

Meer informatie: @shotbyolivier