De wereld staat even stil...Column BarberSociety oprichter Marc van de Hare

De wereld staat even stil

Cancelled.png

Toen wij invulling gaven aan de Lente editie van BarberSociety magazine, zag de wereld er heel anders uit. Het Corona virus was nog ver weg in Nederland. De afgelopen weken hebben duidelijk gemaakt hoe snel de wereld kan veranderen. Ik schrijf deze column op het laatste moment, vlak voordat deze editie naar de pers gaat. Er is hier net een ‘intelligente lockdown’ afgekondigd waarbij ook kappers hun deuren moeten sluiten, als ze dat al niet gedaan hadden. Daarnaast mogen er geen events meer plaatsvinden tot 1 juni. Inmiddels is bekend dat deze datum verlengd is tot 1 september. Onze 5-jarige jubileum editie van BarberSociety Live, die wij al vele maanden aan het voorbereiden zijn, mag dus niet doorgaan. Dat doet pijn maar verbleekt bij de ernst van de situatie en de slachtoffers die deze sluipmoordenaar achterlaat.

91596773_2596141157283585_3513183733735751680_o.jpg

Nu de barbershop gesloten is, voelt het voor mij echt alsof de wereld even stil staat. En ik hoop maar dat dat ‘even’ ook echt ‘even’ is. Het lijkt alsof wij met zijn allen in een slechte horrorfilm terecht zijn gekomen die ik het liefst heel snel wil doorspoelen. Gewoonweg iedereen in de wereld wordt hierdoor geraakt inclusief onze mooie branche.

Wat mij ontzettend goed doet in deze benarde situatie waarin wij met z’n allen verkeren, zijn de mooie initiatieven die ontstaan om onze branche te steunen, door de merken uit de industrie, maar ook tussen barbers onderling. Het gevoel van broederschap die er altijd al heerst onder de barbers, is nog groter geworden. We bellen elkaar op, steunen elkaar, geven elkaar tips over de financiële perikelen, maar er borrelen ook ideeën op om elkaar te stimuleren en inspireren en contact te blijven houden met onze klanten. Het lijkt wel alsof deze situatie ervoor zorgt dat we nog meer verbinding met elkaar hebben, het is een tijd van bezinning.

Het gevoel van broederschap, is nog groter geworden

Al lijkt mijn wereld nu heel klein geworden, hier in mijn huis in Amsterdam, dat is hij niet door alle social kanalen. De verbondenheid gaat hiermee grenzen over, ook al mag ik fysiek die grens niet overstappen. En met ons magazine, brengen wij de wereld ook een stukje dichterbij. Alhoewel…Juist in deze editie staat Amsterdam centraal, de stad waar BarberSociety Live georganiseerd wordt.

In Barbers & the City laten we Amsterdamse barbershops zien waaronder natuurlijk mijn eigen shop Van de Hare Amsterdam Barbers. Als denim hoofdstad van Europa besteden wij in onze lifestyle special Barbers & Denim aandacht aan een mooi verhaal van het Amsterdamse jeansmerk Amsterdenim en van Mori, barber én influencer. Ook zet ik in de rubriek ‘all in the familiy’ mijn vader in het zonnetje wiens vader (mijn opa) al in 1934 een barbershop in Amsterdam begon.

Mocht je in deze tijden denken aan een herinrichting van je barbershop, lees dan het interview met interieurontwerper Guy Sarlemijn. Of wellicht heb je nu de tijd om aan je online profiel te werken om straks meer klanten naar je zaak te trekken. Chris Foster geeft hierover nuttige tips in zijn column. De Roemeense Barberbabe Miky benadrukt het belang van educatie, jezelf blijven ontwikkelen. De online kanalen bieden hiervoor veel mogelijkheden en er komen elke dag weer nieuwe initiatieven bij in deze crisis tijd.

 

Lees verder het mooie verhaal van BarberSociety Live sponsor Red Deer en blijf op de hoogte van de nieuwste producten in het productnieuws. Tot slot geeft Sheldon Edwards, barber van o.a. Usain Bolt en Raheem Sterling, een inkijkje in zijn leven als barbier van de sterren en zijn we er trots op dat we nu behoorlijk wat werk van Nederlandse bodem kunnen laten zien in de Trend pagina’s, waaronder dat van Luke Blom de Nederlandse winnaar van de American Crew All-Star Challenge 2020 én een barber uit het team van Van de Hare Amsterdam Barbers. Daar ben ik natuurlijk super trots op!

Ik hoop dat de Lente editie je wat kan afleiden van de moeilijke tijden en je inspiratie geeft als alles weer op gang komt.

IMG_5473_optimized.jpg

Dit prachtige vak brengt ons in de toekomst zeker weer samen. Laten wij met zijn allen volgend jaar die knaller van een BSL editie neerzetten, geïnspireerder dan ooit!
En ik verwacht dat het niveau van deelnemers aan onze battles dan hoog ligt, een heel jaar om te oefenen en je creaties tot in de detail te perfectioneren! Check bij een bezoek aan BSL 2021 zeker ook de hotspots van de Amsterdamse barbers uit deze editie voor een gaaf weekend Amsterdam. Want uiteindelijk kunnen we ook weer onze geliefde reisjes maken naar een stad of het buitenland. We gaan er straks met z’n allen weer wat moois van maken als we deze crisis overwonnen hebben.

Ik wens jullie veel wijsheid, sterkte en een goede gezondheid toe. We zijn één grote barber familie en samen komen we hier doorheen!

Marc van de Hare

Oprichter BarberSociety, eigenaar Van de Hare Amsterdam Barbers

cover Lente 2020 #9.png

PS Voor abonnementen en meer informatie over BarberSociety magazine, check de website.